Haber Detay

ÜSTÜN KÜSEFOĞLU (1936 - )

ÜSTÜN KÜSEFOĞLU (1936 - )

Üstün KÜSEFOĞLU, Samsun’la özdeşleşmiş ve ilin markası haline gelmiş olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin kuruluş çalışmalarında bizzat görev almıştır. Ana Çocuk Sağlığı Derneği, Kimsesiz Çocukları Koruma Derneği,  Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı Samsun Şubesi gibi Samsun’da çalışmaları hala devam eden ve yerelin ilk örnekleri oluşturan birçok sivil toplum kuruluşunun kuruluşuna öncülük etmiş  Üstün Küsefoğlu, kendini gönüllülüğe ve topluma adamıştır.  

Kastamonu’nun Daday ilçesinde dünyaya gelen Üstün Küsefoğlu, babasının mesleğinin hâkimlik olmasından dolayı çocukluğundan itibaren birçok ili dolaşmıştır. İlkokul öğrenimine Keskin’de başlayan,  ardından sırasıyla Yozgat ve Antakya Lisesi’ne devam eden Üstün Küsefoğlu, lise eğitimini Ankara Kız Lisesi’nde tamamlamıştır.

Lise eğitimin ardından Ankara Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyan Üstün KÖSEFOĞLU, Fullbright Bursunu kazanarak Amerika gitmiştir. Amerika ‘da sosyal hizmet eğitimi alan Üstün Küsefoğlu, bu sırada tanıştığı, tıp alanında yüksek lisansı için Amerika’ da bulunan ve aslen Samsunlu olan Erol Küsefoğlu ile evlenmiştir.  

Eşinin Amerika’daki ihtisasını tamamlamasının ardından Türkiye’ye dönen ve Ankara Hıfzıssıhha Enstitüsüsün’ de, “Sağlık Alanın da İnsan Gücü” adlı bir projede çalışan Üstün Küsefoğlu, ailece aldıkları iş teklifi üzerine bir süre Kayseri’nin Talas ilçesinde yaşamıştır. 

Eşi Erol Küsefoğlu’ nun memleketine geri dönmek istemesi üzerine 1966 yılında Samsun’a taşınmıştır. Geldikleri dönemde Samsun’un Karadeniz’de merkez olma yolunda ilerleyen, ekonomik ve ulaşım imkânları olarak gelişen bir şehir olduğunu belirten Küsefoğlu,  gelin olarak geldiği Samsun’u kısa sürede benimsemiştir. Kendisiyle yapılan bir röportajında; 

 “Ben aslında Samsunlu değilim. Ailem Kırşehirli. Ama babam hâkimdi. Onun için Anadolu’nun değişik yerellerinde dolaştık. Bu nedenle “Nerelisin?” dendiğinde bir yer söyleyemiyorum. Yaşamımın önemli bir bölümü Samsun’da geçtiği, eşim de Samsunlu olduğu için kendimi Samsunlu hissediyorum. “ 

Diyerek kendini ait hissettiği Samsun’a olan sevgisini dile getirmiştir. Samsun’a geldikten kısa bir süre sonra aldığı sosyal hizmet eğitiminde etkisiyle kendini “kadın ve çocuklara” yönelik çalışmalara adamıştır. Özellikle kuruculuğunu yaptığı Ana Çocuk Sağlığı Derneği, Kimsesiz Çocukları Koruma Derneği,  Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı Samsun Şubesindeki çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren Üstün Küsefoğlu,  dönemin valisi Ertuğrul ÜNLÜER’ in davetiyle Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurma Derneği’nde görev almıştır. 

 



























 

 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfı Arşivinden

Kurucu Başkanlığını o yıllarda Devlet Su İşlerinde mühendis olarak görev yapan Osman MELİKOĞLU'nun yürüttüğü Dernekte hızla çalışmalara başlayan KÜSEFOĞLU, üniversitesi’nin kurulması için halkın desteğini sağlamak ve kamuoyu oluşturmak amacıyla birçok çalışma yürütmüştür. 5 yıl süren yoğun ve zorlu bir mücadelenin ardından 1975 yılında TBMM kararıyla Samsun’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin kurulması sağlanmıştır.  Bu başarıdan hemen sonra üniversiteye gelen öğrencilerin kalacakları yurtların ayarlanması için yeni bir mücadeleye veren Üstün KÖSEFOĞLU, bu konuda da çok emek harcamıştır.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfı’nın da kuruculuğunu üstenen Üstün KÜSEFOĞLU, siyasetle de yakından ilgilenmiştir. O dönem yeni kurulan Sosyal Demokrasi Partisinin (SODEP)  kurucu üyeleri arasında yer alan, SODEP’ in genel sekreter yardımcılığı görevini üstlenen, 1979 yılında önseçimle ikinci sıra milletvekili adayı olarak adından söz ettiren ve belediye meclis üyeliği görevinde bulunan Üstün KÜSEFOĞLU, parti çalışmalarından dolayı 1989- 1994 yılları arasında Ankara’da yaşamıştır. Daha sonraki yıllarda çocuklarının eğitim durumu nedeniyle İstanbul’a taşınan Üstün  KÜSEFOĞLU, burada yaşamaya devam etmektedir.

 
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfı Arşivinden

Kaynakça        
Bu Üniversitenin Temelinde Gönüllülük Var, ÜSTÜN KÜSEFOĞLU, https://docplayer.biz.tr/113538451-40-yasimizi-kutladik-yasimizi-kutladik-12-bu-universitenin-temelinde-gonulluluk-var-ustun-kusefoglu.html, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Haber Bülteni.
“Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfı ”. Erişim: 31 Mayıs 2022. http://www.omuvakfi.org.tr/omu/ondokuz-mayis-universitesi-vakfi-hakkimizda/4

  • Başlama Tarih ve Saati:
    01.06.2022
    15:35
  • Bitiş Tarih ve Saati:
    06.06.2022
    15:35
  • Lokasyon:
    Cumhuriyet Mahallesi Lozan Caddesi No:79/1 Atakum/Samsun

Bize Ulaşın!

Aşağıdaki iletişim bilgileri üzerinden bizimle irtibata geçebilir iletişim kurabilirsiniz.

Adres

Cumhuriyet Mahallesi Lozan Caddesi No:79/1 Atakum/Samsun