Haber Detay

MÜJGAN KIRCA

MÜJGAN KIRCA

Müjgan KIRCA, Samsun’un ilk başöğretmenlerinden olan annesi Nazmiye KIRCA’ nın izinden giderek öğretmen olmuştur. 1990 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk Sanat Sokağı unvanına sahip Samsun Sanat Sokağının hayat bulmasına öncü olmuş, kendini eğitime, sanata ve kültüre adamış kadın öğretmenlerimizdendir. 

Samsun’da doğan Müjgan KIRCA, annesi ve babası öğretmen olan Nazmiye ve Ahmet KIRCA çiftinin  ilk  çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Annesi Nazmiye KIRCA, Ozan Arif ve Ferhan ŞENSOY gibi Samsun'lu bir çok tanınmış simanın ilkokul öğretmenidir. Babası Ahmet Kırca ise ülkemizin en önemli tiyatrocuları arasında yer alan Levent KIRCA'nın amcasıdır. Çocukluğu ve üniversiteye kadar uzanan eğitim hayatı Samsun’da geçen Müjgan KIRCA, sırasıyla Gaziosmanpaşa İlkokulu, Atatürk Ortaokulu ve 19 Mayıs Lisesine gitmiştir. 

1979 yılında o dönemin en popüler üniversitelerinden biri olan İstanbul Ticari İlimler Akademisi İşletme bölümünü giderek bölümünü başarıyla bitiren Müjgan KIRCA,  üniversite sonrası 2 yıl Samsun’da Emlak Vergi dairesinde tahakkuk memuru olarak çalışmıştır. 

Maliyede çalıştığı dönemde çok sevdiği ve rol model aldığı annesi Nazmiye KIRCA’ nın izinden gidebilmek amacıyla yoğunlaştırılmış formasyon eğitimi alarak öğretmenliğe geçiş yapmıştır. Aldığı formasyon sonrası,  1981-1982 yıllarında Samsun Merkez Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesinde öğretmen olarak atanan Müjgan KIRCA,  burada çeşitli çocuk ve gençlik oyunları yazıp yönetmiştir.  Ayrıca Samsun’da ilk kez; öğrencilerin dede ve ninelerinden kalan antika eşyalardan geçici Etnografya Müze Sergileri açarak, çocuklara, kendi kültürlerini tanıma ve köklerine sahip çıkmalarına öncü olmuştur. Müjgân Kırca’nın sergilerinde yer alan  eserler ve desenler, bazı Olgunlaşma Enstitüleri tarafından çoğaltılarak kayıt altına alınmıştır. 

1992’ de İstanbul Haydarpaşa Teknik Lisesine kendi isteğiyle atanan KIRCA, öğrencilerine yönelik kültür ve sanat etkinliklerine çevre temalı  konuları da ekleyerek, söz konusu çalışmalarını genişleterek atandığı bu okullarda da sürdürmüştür. 

1995 yılında annesinin rahatlığı nedeniyle Samsun’a geri dönmek zorunda kalan  Müjgan KIRCA, bu kez  Atakum Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesine öğretmen olarak atanmıştır. Bu görevi sırasında sadece Samsun'a değil  tüm ülkeye örnek olan  bir çalışmaya imza atmıştır. İstanbul ‘a tayin olmadan önce çok sevdiği ve şimdiki adıyla Sanat Sokak olan  sokakta, sürekli fotoğraf çeken ve bu sokağın Sanat Sokağı olması fikrini verdiği dilekçeyle dönemin Belediye Başkanı Sn. Muzaffer Önder’le paylaşmıştır. Yaptığı bir röportajında çok sevdiği sokağı şöyle anlatıyordu; 

“Sanat Sokağı adını verdiğim sokak, 1989’dan önce mor salkımlı, sümbüllerin sarktığı, baharda çiçeklerin açtığı, sessiz sakin atıl bir sokaktı. Kaldırımlarda otlar vardı. Ben orada zaman tünelinde, başka zamanlara yolculuk ediyor gibi hissediyordum. Fotoğraf çekiyordum. Benim için büyük bir zevkti o sokakta dolaşmak. Başka hiçbir şey yoktu.”

Eski mesai arkadaşı ve dönemim Samsun Belediyesi Özel Kalem Müdürü olarak görev yapan  Yılmaz Türkoğlu’nun da desteğiyle Sanat Sokağı fikri beğenilen KIRCA, o yıl 19  Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı  kutlama programı kapsamında çalışmalarına başladı. Sokağın dönüşümü için mahallenin muhtarı başta olmak üzere her yaştan çocuk, genç ve mahalle sakininden yardım alarak sokak duvarlarını tuval gibi kullanan KIRCA, Sanat Sokağı çalışmalarına 2002 yılına kadar devam etmiştir. Seyyit Nezir, Ali Yüce, Mahmut Makal, Bedri Baykam, Gani Müjde gibi Türkiye'nin birçok değerli sanatçısının ziyaret ederek etkinliklere katıldığı Sanat Sokağı, zamanla Samsun’un kültür ve sanat etkinliklerinin düzenlendiği bir merkeze dönüşmüştür. 

Samsun’dan çıkarak tüm ülkeye yayılan ve Türkiye’nin ilk Sanat Sokağı unvanına sahip olan Samsun Sanat Sokağı 2002 yılında asayiş sorunları nedeniyle yeri değiştirilmiş ve zamanla etkisi sona ermiştir. Sanat Sokağının devam etmesi için mahalle sakinleri ile birlikte de mücadele veren KIRCA,  “O sokak benim elma şekerimdi, tadı damağımda halen.” diyerek özlemini dile getirmiştir. 


Müjgan Kırca’nın Arşivinden

 
Müjgan Kırca’nın Arşivinden- Sanat Sokağının Kuruluş Hikayesi

 
Müjgan Kırca’nın Arşivinden- Samsun Sanat Sokağının İlk Yılı


Müjgan Kırca’nın Arşivinden

1995 yılında annesinin rahatsızlığı nedeniye İstanbu’a tanınan ve hala orda yaşamaya devam eden Müjgan KIRCA,  çok sevdiği ve rol model alığı annesinin  ölümünden sonra evlenip İstanbul'a yerleşmiştir. 

Kültür ve Tabiat varlıklarını koruyup gözeten kişi ve kurumlara verilen Henry Ford Teşekkür Belgesi alan,  1989 yılında Milli Prodüktivite Merkezinin açmış olduğu Eğitimde Verimlilik konulu yarışmada Birincilik kazanan ve yaptığı çalışmalarıyla bir çok başarı  ve teşekkür belgesi alan Müjgan KIRCA’ nın   TAŞHAN’ ın restorasyonunun yapılması,  Edirne meyve şekli  sabun ve aynalı süpürge heykeli, Çarşamba yumurta topuklu ayakkabısı ve 8 kenarlı kasket heykeli gibi bir çok   fikri de hayata geçirilmiştir.

  • Başlama Tarih ve Saati:
    20.06.2022
    02:09
  • Bitiş Tarih ve Saati:
    22.01.2045
    02:04
  • Lokasyon:
    Cumhuriyet Mahallesi Lozan Caddesi No: 79/A Atakum SAMSUN

Bize Ulaşın!

Aşağıdaki iletişim bilgileri üzerinden bizimle irtibata geçebilir iletişim kurabilirsiniz.

Adres

Cumhuriyet Mahallesi Lozan Caddesi No:79/1 Atakum/Samsun